sâmbătă, 18 iunie 2011

Virsta sportului de performanta


Parintii care doresc sa se ocupe intens de educatia sportiva a copiilor, au de cele mai multe ori dilema: ce sport trebuie sa practice copilul meu?

In mod normal nu exista o "reteta" valabila, pentru ca depinde mult de calitatile fizice ale copilului, de talentul acestuia, de structura corpului, trebuie luat in considerare doar faptul ca pana in varsta de 6 ani sa nu inceapa un sport de performanta, pentru ca ii poate afecta sanatatea.
La prescolari si la cei mici, exista cateva regului generale, impuse de diversi medicii kinetoterapeuti.

S-a stabilit ca pentru toti copiii si in special pentru cei mici, inotul este cel mai bun sport. Nu ii solicita foarte mult si este ca o a doua natura pentru ei.
Inotul dezvolta calitatile fizice ale unui copil, fiind inclus si copilul supraponderal, si il ajuta pe viitor, daca isi doreste sa faca sport de performanta. Dupa studiile facute de catre specialisti s-a stabilit ca, daca mama a inotat cand era gravida, copilul poate deveni mult mai abil atunci cand ajunge in apa.
Un alt sport de performanta potrivit si pentru copiii sub 6 ani, este atletismul cu conditia sa fie doar alergare, nu sa sara peste garduri sau sa mearga sa se antreneze la groapa cu nisip. Din pacate nu toti parintii respecta aceste sfaturi, ei se multumesc sa isi duca copiii intr-un loc unde se castiga bani frumosi din sportul de performanta, fara sa se gandeasca ca ii poate afecta sanatatea copilului.

Rolele afecteaza grav sanatatea unui copil care are mai putin de 6 ani, puteti observa ca unii dintre ei au picioarele in "X", explicatia este gasita ca ligamentele pe partea interioara sunt slabite datorita pozitiei prin care copilul incearca sa isi mentina echilibrul pe role.
Ar fi indicat ca nimeni sa nu is dea copilul la schi mai devreme de 6-7 ani, pentru ca si acesta este un sport solicitant. Copilul trebuie sa aiba o structura osoasa solida, sa aiba ligamente rezistente inainte de a fi solicitat, pentru ca se pot intampla multe accidente, de la intinderi la rupturi de meniscuri.

Daca doriti sa indreptati copilul spre un sport de contact, precum karate, box,judo, ar fi indicat sa il inceapa dupa varsta de 11 ani, deoarece sporturile sunt agresive si pot influenta in mod negativ dezvoltarea personalitatii sale.

Sporturile cu minge pot fi incepute, de regula, pe la 6-7 ani cand copilul are putina forta, a mai crescut, pentru ac acestea sunt niste sporturi care solicita organismul unui copil.
Baschet, volei, tennis, sunt sporturi pe care este bines a le practice un copil cand este in crestere. Sporturile facute cu extensie pe alungire, cum ar fi baschetul si voleiul, te ajuta sa cresti.
De altfel, acestea sunt doua sporturi indicate in special baietilor pentru ca, spre exemplu, alte studii au stabilit ca glandele sexuale se dezvolta foarte bine la voleibalisti.

Ca urmare, sporturile de performanta, ar trebui sa fie incepute la varsta minima de 6 ani, pentru a nu afecta sanatatea copilului, afland ca inotul si alergarea sunt primele sporturi recomandate de medici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu