sâmbătă, 18 iunie 2011

Performante sportive mai mari

Sucul de sfecla rosie mareste performantele fizice ale sportivilor

Sucul de sfecla rosie mareste performantele fizice ale sportivilorSucul de sfecla rosie ar putea deveni curand bautura sportivilor, dupa ce studiile au aratat ca are capacitatea de a creste rezistenta si, in final, performantele sportivilor, fara a fi nevoie de mai multe antrenamente.

O astfel de cercetare, realizata la Universitatea Exeter, a scos la iveala ca ciclistii care bausera jumatate de litru de suc de sfecla rosie cu cateva ore inainte de o proba (pentru ca acesta sa aiba timp sa se digere) au reusit sa pedaleze cu 20% mai mult decat cei care consumasera o bautura placebo, in acest caz suc de coacaze negre, relteaza AOL, citand AP.

Dupa cum au observat cercetatorii, tot secretul sta in faptul ca atunci cand se consuma sucul de sfecla rosie, ciclistii au nevoie de mai putin oxigen decat in mod normal. E nevoie de mai putina energie, iar muschii rezista mai mult, a explicat Stephen Bailey, implicat in studiu.

Chiar daca performantele nu se imbunatatesc decat cu 1- 2%, acest procent este unul cheie in cazul sportivilor de performanta, se mentioneaza in Journal of Applied Physiology. Inca se lucreaza la stabilirea cantitatii ideale de suc, o cantitate prea mare putand avea reactii adverse precum crampele abdominale sau diareea.

Studiile anterioare au aratat ca si laptele sau sucul de cirese pot mari performantele, iar ca zeama de muraturi sau o gustare constand in carbohidrati, in timpul unui maraton, poate preveni crampele si mari performantele sportivilor.

Clatirea gurii imbunatateste performantele sportive

Clatirea gurii imbunatateste performantele sportiveOamenii de stiinta au descoperit ca o simpla clatire a gurii, cu un lichid care contine carbohidrati, poate imbunatati performantele sportive.

Ceea ce cercetatorii de la Universitatea din Birmingham considera o descoperire majora este ca nu trebuie sa se bea lichidul pentru performante sportive mai bune.

Reteta functioneaza pentru probele sportive care necesita o anumite rezistenta, adica o durata mai mare de o ora, spre exemplu maratonul sau cursele cicliste, anunta maxisciences.com.

Potrivit cercetatorilor, simpla clatire a gurii amelioreaza performanta sportiva, si asta deoarece creierul detecteaza bautura inca din momentul in care ea vine in contact cu papilele gustative.

Lichidul trimite informatii la muschi care, "afland" ca soseste o sursa de energie, lucreaza mai intens pentru o perioada lunga de timp.

Tehnica face ca unele reactii adverse, cum ar fi crampele la stomac, sa dispara.

Specialistii sustin ca foarte importanta este calitatea carbohidratilor alesi. Acestia trebuie sa fie naturali, recomanda cercetatorii. In cazul in care sunt sintetici, metoda nu mai are efectul dorit.

Bauturile carbogazoase contin multi carbohidrati si furnizeaza imediat energie organismului.

Cafeina mareste rezistenta sportivilor

Cafeina mareste rezistenta sportivilorCafeaua sau chiar tabletele de cafeina, inainte de un maraton sau o cursa pe distanta lunga, maresc performantele sportivilor, respectiv rezistenta, cu 6%.

Practic, in orice sport care supune muschii la o activitate intensa pe un interval mai mare de timp cafeina este de ajutor, spun cercetatorii de la Universitatea Coventry din Marea Britanie, relateaza Daily Mail.

Studiile anterioare au aratat ca aceasta cafeina afecteaza metabolismul si mareste nivelul de zahar din sange, stimuand creierul si oferind mai mult "combustibil" muschilor. In plus, aceeasi cafeina face ca celulele din muschi sa se contracte mai eficient.

Cafeina a fost scoasa de pe lista substantelor interzise de World Anti-Doping Agency inainte de competitiile sportive abia in 2004. Pana atunci, nu putea fi consumata de atleti inainte de intrecerile sportive.

Anul trecut, cercetatorii de la Universitatea Illinois au demonstrat ca aceeasi substanta, cafeina, reduce durerea in timpul exercitiului fizic.

Exercitiile de respiratie cresc perfromanta sportiva

Exercitiile de respiratie cresc perfromanta sportivaExercitiile de respiratie intaresc muschii si fac respiratia mai usoara, crescand performantele sportive, arata specialistii.

Este de nevoie de aproximativ sase saptamani de exercitii de respiratie pentru a intari muschii inspiratori, relateaza Science Daily.

Cercetatorii arata ca, in timpul exercitiilor solicitante, precum alergarea, inotul sau ciclismul, se consuma 10 pana la 15% din oxigen, motiv pentru care exercitiile de respiratie sunt extrem de eficiente.

Studiul realizat de Louise Turner, de la universitatea din Indiana, arata ca exercitiile de respiratie sunt extrem de eficiente in cazul sportivilor. Acestea pot fi folosite insa si in cazul pacientilor care sufera de boli ale plamanilor precum astmul sau fibroza cistica.

Creste-ti performantele sportive cu cafeina!

Creste-ti performantele sportive cu cafeina!Vesti bune pentru iubitorii de cafea, cola sau ceai vin tocmai din Australia. Potrivit cercetatorilor, cafeina continuta de aceste bauturi creste performantele sportive, in cazul in care bautura este consumata inainte de a face sport, si alunga durerile musculare, dupa sesiunea de miscare.

In urma unui studiu realizat in Australia, a reiesit ca alergatorii, incepatori, amatori sau de performanta, si-au imbunatatit timpul cu aproximativ 10 - 12 secunde dupa ce au consumat 95 de miligrame de cafeina, echivalentul unei cani de cafea de 200 de grame.

In mai 2008, cercetatorii spanioli aratasera ca ciclistii deshidratati care au baut cafeina cu apa si au mancat carbohidrati au putut pedala mai repede pe distante mai lungi, chiar si in calduroasele zile de vara, conform Health.

Un alt studiu realizat tot in Australia a scos la iveala faptul ca glicogenul, combustibilul folosit de muschi in timpul exercitiului, este inlocuit mai repede atunci cand atletii consuma carbohidrati si cafeina, dupa sedintele intense de miscare.

In cadrul experimentului s-a observat ca ciclistii care consumasera mari cantitati de cafeina, 5 - 6 cesti de cafea tare, si ingerasera carbohidrati aveau cu 66% mai mult glicogen in muschi la patru ore dupa cursele istovitoare, in comparatie cu cei care consumasera doar carbohidrati.

Explicatia cercetatorilor este aceea ca substanta numita cafeina grabeste transportarea prin sange a glucozei catre muschi. Totusi, in ciuda beneficiilor...

Barbatii cu inelarul mai lung decat aratatorul alearga mai repede

Barbatii cu inelarul mai lung decat aratatorul alearga mai repedeUn inelar lung nu garanteaza doar un risc diminuat de stop cardiac sau boli ale inimii, ori castiguri mai mari in cazul barbatilor, ci si abilitatea de a alerga mai repede decat restul reprezentantilor aceluiasi sex.

Studiul realizat de Medical Research Council's Epidemiology Resource Unit, de la Universitatea Southampton, in Marea Britanie, a testat un lot de 241 de sportivi din Qatar, cu varste cuprinse intre 10 si 17 ani, relateaza The Telegraph.

Fiecarui alergator i-au fost masurate degetele si notate diferentele dintre inelar si aratator. Sportivii au fost apoi cronometrati la proba de 50 de metri viteza. Rezultatele, publicate in American Journal of Human Biology, au fost cele asteptate, demonstrand ca exista o legatura intre lungimea inelarului si performantele sportive.

Exista, insa, si voci care neaga aceasta legatura, afirmand ca performantele superioare ale celor cu inelarul mai lung s-ar putea datora inimii care pompeaza mai mult sange. Cercetatorii pun, insa, performantele celor cu inelarul lung pe seama expunerii unei cantitati mai mari de testosteron in pantecul mamei.

Studii anterioare au aratat ca si alergatorii pe distante lungi prezinta aceleasi particularitati ca si cei rapizi pe distante scurte.

Terapie cu frig, la -110 grade Celsius

Terapie cu frig, la -110 grade CelsiusExpunerea corpului la o temperatura de -110 grade Celsius tonifica pielea, creste imunitatea, amelioreaza durerea cronica si trateaza artrita, reumatismul, insomnia.

Crioterapia, asa cum este denumita terapia cu frig, se practica in lume de cateva decenii. Insa, de cativa ani, cateva clinici Spa din Europa ofera si ele clientilor o experienta inedita: terapia cu frig.

Specialistii acestor clinici sustin ca expunerea la temperaturi extreme face minuni pentru piele, creste imunitatea, trateaza depresia, stresul si insomnia, calmeaza durerile cronice, amelioreaza simptomele artritei, reumatismului si sclerozei multiple, informeaza cotidianul cotidianul britanic The Telegraph.

In timpul expunerii la frig se accelereaza circulatia sangvina, care imbunatateste hranirea si oxigenarea tesuturilor si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism.

Japonezii au inventat crioterapia, in anii '70, iar in Europa a fost popularizata de polonezi. In prezent, in Europa, exista clinici in Austria, Slovacia, Marea Britanie, Irlanda.

Sportivii, clienti fideli

Multi sportivi recurg la aceasta forma inedita de tratament pentru ca, potrivit rezultatelor obtinute, terapia cu frig imbunatateste performantele sportive.

In centrul olimpic de reabilitare din Spala, Polonia, exista o incapere pentru crioterapie folosita de sportivi din intreaga lume. Atletii spun ca performantele lor au fost cu 10% mai bune dupa ce au experimentat terapia cu frig.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu