sâmbătă, 18 iunie 2011

Alimentatia sportivului

Inca din timpuri stravechi alimentatia sportivilor era cu totul diferita de cea a omului de rand. Ba chiar se considera ca anumite alimente ar avea proprietati de inviorare uneori de-a dreptul miraculoase. 
La grecii antici, sportivii pastrau un anumit regim inaintea competitiei. S-a mers pana acolo incat sa se considere ca alimentatia trebuie sa difere in functie de sportul practicat, si anume carnea de capra se indica la saritori, carnea de antilopa la alergatori, carnea de porc la luptatori s.a.
Astazi s-a format o adevarata profesie pentru a gasi regimuri alimentare adecvate sportului efectuat. De exemplu, s-a spus ca un alergator de fond si un saritor in inaltime nu pot avea acelasi fel de alimentatie , deoarece consumul energetic al muschilor este diferit repartizat la cei doi sportivi. Marile cluburi sportive cheltuie sume importante pentru a ajuta performanta cu diete si alimente care sa ofere un aport energetic sportivului .
Nutritia trebuie sa asigure atat sursa de energie si de substante plastice, cat si o serie de alte cerinte ca: cresterea rezistentei fizice, accelerarea perioadei de reabilitare, cresterea posibilitatilor de adaptare a organismului la activitatea intensa a muschilor si la conditii speciale (clima, altitudine, s.a.), reglarea greutatii (slabirea sau ingrasarea la atletii grei si, respectiv la aruncatorii de ciocan).
Aceste particularitati impun ca normele igienice de alimentatie rationala sa fie respectate cu mai multa strictete decat in alte cazuri.
Dincolo de necesarul caloric specific, strict dependent de consumul energetic din cursul efortului fizic,sportivul mai are nevoie si de o cantitate adecvata si echilibrata de factori nutritivi de baza:vitamine,protide,lipide,minerale, glucide, apa.
Se va avea grija de asemenea sa se acopere pierderile importante de sodiu si de potasiu prin transpiratie, mai ales in cazul cand sportivul face eforturi la temperaturi inalte.
Important pentru sportiv din punct de vedere al echilibrului acido-bazic este cel din primele 15-20 de minute de dupa efort, atunci cand organismul trebuie sa combata acidoza produsa in timpul competitiei. Pentru a putea combate acest impediment este recomandat sa asimileze bauturi alcaline, tocmai pentru a obtine acest efect.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu