sâmbătă, 18 iunie 2011

Cum sa devii un sportiv mai bun

1. Nu lucrati o singura grupa de muschi la fiecare antrenament

Principiul e simplu : atunci cand alergati sau sariti, folositi doar o grupa de muschi? Raspunsul este NU! Luati cate un exercitiu de baza de la fiecare grupa si faceti-va un program de antrenament pe 3-4 zile, in fiecare zi executand cate un exercitiu de la fiecare grupa importanta.

2. Nu lucrati intr-un ritm lent

Ritmul lent de antrenament garanteaza pierderea reflexelor si a vitezei. Ideea este sa folositi un ritm cat mai alert, pentru dezvoltarea fortei explozive.

3. Nu lasati o serie sa dureze mai mult de 20 de secunde

Fiecare serie trebuie sa aiba 6-10 repetitii, cu o incarcatura mare. Altfel nu se dezvolta forta exploziva si nu se ajunge la hipertrofie miofibrilara.

4. Nu executati acelasi exercitiu 2 serii consecutive

Pentru culturism cele 4 serii de impins cu haltera sunt foarte importante pentru cresterea masei musculare, dar un sportiv trebuie sa alterneze grupele de muschi de la o serie la alta. Spre exemplu dupa impins cu haltera, se trece la bara de tractiuni si eventual dupa se executa genoflexiuni cu haltera.  Dupa fiecare ciclu de 2-3 exercitii pentru grupe diferite se revine asupra lor, astfel incat la finalul antrenamentului sa aveti 3 serii din fiecare exercitiu. Pauza dintre serii sa fie undeva intre 45 si 60 de secunde

5. Nu folositi contractii maximale voluntare, exercitii de pompare, serii de revenire sau maximale

Multi culturisti va vor recomanda sa tineti haltera mai mult cu 5 cm deasupra pieptului, sa faceti serii de compare la sfarsitul antrenamentului cu greutati mici sau sa faceti serii maximale/de revenire. Ei bine, un sportiv nu are nevoie de toate aceste metode specifice culturismului, metode facute sa duca la hipertrofie sarcoplasmica. Sportivul are nevoie de forta exploziva si pentru asta are nevoie sa lucreze cu viteza mare, sa creasca greutatile de la o saptamana la alta, sa alterneze seriile care dureaza maxim 25 de secunde si sa se odihneasca 45-60 de secunde.

6. Folositi exercitii care solicita mai multe grupe de muschi

Daca in culturism si pentru masa musculara sunt recomandate exercitiile care folosesc o singura grupa de muschi, oricine se antreneaza pentru a obtine performante mai bune la un anumit sport trebuie sa faca flotari ( pe parcurs se pot adauga greutati pe spate), tractiuni, indreptari cu haltera, genoflexiuni, precum si alte exercitii compuse precum cele de mai jos.

7. Dupa antrenamentul de forta, faceti putin cardio sau chiar practicati sportul pentru care v-ati antrenat

Acesta este articolul, sper ca v-a placut si v-am deschis ochii acelora dintre voi care folosesc metodele specifice culturismului in incercarea de a va imbunatari performantele la un anumit sport. Pentru intrebari suplimentare, lasati comentarii. Pana data viitoare, va urez spor la treaba :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu