duminică, 19 iunie 2011

De ce facem sport?

De ce facem sport?
  1. vrem sa traim mult si bine,
  2. vrem sa avem o inima puternica,
  3. ne temem de un atac cerebral,
  4. vrem sa avem o viata sexuala buna si de lunga durata,
  5. vrem sa aratam ca si vedetele din reviste,
  6. fiindca ne elibereaza de stres si ne face mai rezistenti.
Scheletul va da forma care va permite sa stati drept si va protejeaza organele interne de socuri puternice sau diverse accidente.
Impreuna, oasele, articulatiile si muschii formeaza masina de miscat a omului. Ele va ajuta sa va plimbati, sa va ridicati/asezati, sa faceti dragoste, sa va catarati pe munte.
Poate ca acum nu va ingrijoreaza prea tare oasele, articulatiile sau muschii , dar este foarte important in ce fel imbatranesc, daca nu din alt motiv, atunci macar pentru a putea sa va bucurati de nepoti, sa va bucurati de independenta si mobilitate chiar si la 90 de ani. Acum scepticii sar in sus si spun in cor : eu nu o sa traiesc pana la 90 de ani ! Cum vreti, asta nu-i treaba mea, eu ma adresez celor care vor sa traiasca cat de frumos se poate pana la 90 de ani :)
Desigur ca sunt multe pericole in jurul nostru : cazaturile de pe bicicleta, alunecarile pe gheata sau accidentele rutiere… Dar cel mai mare pericol care va afecteaza scheletul este stilul de viata – lipsa activitatii fizice sau excesul activitatii fizice, va pot afecta foarte rau masina de miscare.
Este bine stiut, ca miscarea ne ajuta intregul organism : inima, mintea, arterele – dar cand vine vorba de oase, articulatii si muschi, activitatea excesiva poate fi la fel de distructiva pentru corp ca un accident de masina.
Sa luam un exemplu - Arnold Schwarzenegger, imaginea stereotipa a formei fizice perfecte, a tipului atletic, musculos fara pic de grasime. Acum, dupa cateva operatii, Arnold, recunoste ca trupul lui nu se mai poate misca ca odinioara , din cauza varstei dar si din cauza trecutului sau.
El spune, ca majoritatea sportivilor pe care ii cunoaste, care au ajuns acuma la varsta de 40-50 de ani, inclusiv el, se simte ca si cum ar fi avut un accident de masina, iar articulatiile si oasele ii sunt praf din cauza stresului indurat in orele prelungite de antrenament. Este foarte greu sa credem asa ceva , acuma cand vedem la sala sau in reviste tipi sculptati, musculosi, fara pic de grasime si femei care arata de parca ar fi de pe alta planeta. Realitatea este insa ca exercitiile excesive sunt ca un cutremur de gradul 7 pentru organism. Cu cat indurati mai multe, cu atat aveti mai multe sanse ca sa va simtiti precum Arnold la 50-60 de ani. Am sa revin la acest subiect cand am sa vorbesc de importanta stretching-ului.
Exercitiile fizice, este indicat sa fie facute : constant si pana la limita rezistentei dvs. fizice ( bineinteles ca rezistenta nu este aceea pe care o aveti acum! de ea trebuie sa ne ocupam mai tarziu ) pentru a va pastra oasele, articulatiile si muschii tineri.
Unii oameni fac sport pentru a slabi, altii pentru ca asta ii face sa se simta bine, altii pentru ca vor sa arate cool pe plaja. O persoana care face sport in mod constant, corect, va avea rezultate uimitoare - o scadere semnificativa a varstei reale : barbatii 8 ani, iar doamnele cu 9 ani ! Asta inseamna ca la 40 putem sa fim ca la 31 sau, ca la 50 ne vom simti ca la 41 . Merita, doamnelor!
Dat fiind faptul ca, scopurile si motivele pentru care facem sport difera, avem si programe diferite. Antrenamentul unui maratonist este diferit de cel al unui canotor, care este diferit de cel al unei persoane normale care doar doreste sa slabesca 5 kg si sa fie in forma.
REZISTENTA
La sala, observati de cele mai multe ori ca se formeaza bisericute. Cei care folosesc aparatele pentru exercitii cardio si cei care ridica greutati. Daca sunteti in bisericuta celor care ridica greutati sa stiti ca greutatile nu sunt facute doar pentru tinerii de 20 de ani.
Exista multe beneficii in ridicatul de greutati, indiferent la ce varsta o faceti sau cat de antrenat ati fi. In primul rand, ridicatul de greutati va creste masa musculara, ceea ce, in timp, consuma mai multe calorii si va ajuta sa slabiti. In afara de faptul ca va intareste intreg corpul si va ofera o tinuta / pozitie frumoasa, cel mai mult ridicatul de greutati va ajuta oasele. In timp ce muschii trag de ele in timpul ridicarii de greutati, ei stimuleaza oasele sa-si creasca densitatea, ceea ce face ca antrenamentul de rezistenta sa fie foarte bun pentru oasele dvs – asa putem sa prevenim osteoporoza.
Ridicatul de greutati nu trebuiesa fie ceva de cosmar. Cantitatea potrivita de antrenament de rezistenta – atunci cand muschii obosesc dupa 8-12 repetari (incep sa tremure).
Antrenamentul de rezistenta va intareste muschii, dar beneficiile se extind si la nivelul oaselor si articulatiilor, pentru ca va creste flexibilitatea si remodeleaza oasele.
ANTRENAMENTUL CARDIOVASCULAR
Problema cu antrenamentul cardiovascular , cum ar fi alergatul in exces sau urcatul de trepte este ca va ataca oasele si articulatiile si face prea putin pentru muschi, in comparatie cu antrenamentul de rezistenta. Pentru a trai mai mult si a va proteja articulatiile, cele mai bune antrenamente cardiovasculare sunt inotul , ciclismul si exercitiile la aparatul eliptic ( nu sunt singurele, sunt doar exemple edificatoare ). Aceste exercitii va cresc ritmul cardiac si lucreaza diferite grupe de muschi (inotul exersandu-le cam pe toate ) iar articulatiile nu sunt nevoite sa absoarba socul, traumele si fiecare pas al dvs. pe care-l faceti cand alergati sau cand urcati trepte ( step ).
Acest tip de antrenament este foarte bun pentru cei care sufera de artroza si de dureri articulare si reprezinta cea mai buna cale de a va pastra sanatatea cardiovasculara. Si mersul este o forma buna de exercitiu cardio, dar majoritatea oamenilor nu merg destul de repede pentru a-si creste ritmul cardiac. Oricum eu va recomand plimbari frecvente pentru o sanatate fizica si mentala de invidiat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu